یکی از تجهیزات کاربردی جهت کالیبراسیون و تایید صنعت اعتبار اندازه گیری آلاینده ها PH میتر می باشد.
اسیدسنج یا PH میتر دستگاهی است که به بمنظور اندازه گیری میزان اسیدی یا قلیایی بودن مایعات بکار می رود. PH از لغت فرانسوی
Hydrogen power گرفته شده است که بیانگر قدرت یونی هیدروژن در آب می باشد. بعبارت دیگر نسبت مولکولهای یونیزه شده به غیر یونیزه
شده در محیطهای آبی را PH می گویند، در واقع درصد اسیدی یا قلیلیی بودن آب را PH گوییم. درجه اسیدی یا قلیایی آب بین صفر تا 14
متغیر می باشد و عدد 7 که حد وسط آن است به معنی نقطه خنثی است یعنی اینکه نه خاصیت اسیدی دارد نه قلیایی.
در آزمایشگاه شیمیایی کالیبراسیون جهت کالیبره دستگاه PH میتر بایستی تجهیزات و مواد شیمیایی مرجع اولیه و ثانویه را در اختیار داشت.
دستگاهPH میتر وسیله الکترونیکی است که دارای الکترودهای خاصی می باشد که با قرار دادن در مایع عدد 0 تا 14 را روی صفحه نمایشگر خود نمایش می دهد و ازاین تجهیز در صنایع مختلف دارویی، کشاورزی و حفاری استفاده می شود.
در زمان خرید دستگاه PH میتر رومیزی بایستی به ابعاد ابزار، محدوده ی PH توجه ویژه داشته باشیم.
طریقه کالیبره کردن PH میتر
دو بافر را انتخاب کنید که PH نمونه مورد انتظار را پوشش دهد. از بافرهای بیشتر می توان جهت دقت بیشتر در طیف وسیعی از PH استفاده کرد. برای بهترین دقت از بافرهایی استفاده کنید که بیش از سه واحد PH از هم جدا نیستند.
روند مرحله به مرحله کالیبره دستگاه
1-برای جزییات خاص در مورد عملکرد الکترود PH متر خود به کتابچه راهنمایی دستگاه مراجعه کنید.
2-الکترود را با آب مقطر بشویید، برای ازبین بردن آب اضافی، الکترود را با دستمال کاغذی تمیز خشک کنید و الکترود را در اولین بافر PH=7 قرار دهید.
3- برای خواندن مقدار تصحیح شده PH از اولین بافر PH میتر را کالیبره کنید.
4- الکترود را مانند گذشته شستشو داده ودر بافر دوم قرار دهید. برای خواندن باید کمی صبر کنید تا ترانسمیتر PH میتر را محاسبه کند. سپس مقدار اصلاح شده بافر دوم را بخوانید.
5-مانند گذشته الکترود راشسته و خشک نموده ودر نمونه قرار دهید و منتظر قرائت پایدار باشید.
نکاتی که در خصوص کالیبره PH میتر بایستی رعایت گردد.
1- همیشه از بافرهای PH تازه استفاده کنید.
2- شیب کالیبراسیون الکترود باید 95-102% باشد.
3- برای اطمینان از جریان یکنواخت محلول پرکن، درپوش محلول پرکردن الکترود را جدا کنید.
4- بین اندازه گیریها، الکترود را با آب مقطر بشویید و سپس با نمونه بعدی اندازه گیری کنید.
5- همه بافرها و نمونه ها را بطور مداوم بهم بزنید.
6- مقداری از عایق ها را بین همزن و نمونه خود قرار دهید تا از گرم شدن نمونه شما جلوگیری شود.
7- از مالیدن یا پاک کردن لامپ الکترود خودداری کنید.
8- الکترود PH سنج خود را بدرستیمحافظت کنید.
دستور کار با دستگاه PH میتر دیجیتال با دقت 1%
درب دستگاه را بر دارید وبا بالا بردن سوییچ که در قسمت بالایدستگاه است آنرا روشن کنید و دستگاه را تا میزان تعیین شده در سیال فرو کنید. عدد 6 و یا 7 و 8 آب سالم می باشد. البته عدد 7 سالمترین آب است و چنانچه عدد 2،3 و4 باشد آب اسیدی می باشد و اگر بالای 8 باشد آب قلیلیی است.
بعد از استفاده PH میتر را خاموش کنید، اگر نوسانات اندازه گیری متفاوت باشد. الکترود خشک ویا باطری ضعیف شده است. این دستگاه تا یکسال احتیاج به کالیبره کردن و بروز رسانی ندارد و بعد از این مدت برای اندازه گیری دقیق بایستی کالیبره گردد.